23-ма мъже служат с доблест, вярност и постоянство на обществото

Заслуга на мъжкия клуб е монтирането на плоча с имената на 17 български патриарси в крепостта “Царевец”. Тя беше осветена от Великотърно

С поредица от благотворителни инициативи “Лайънс клуб – Велико Търново” отбелязва десетата година от чартирането си. Те стартираха в началото на седмицата, когато представители на клуба уважиха тържеството по откриването на учебната година в село Водолей, а след това дариха дрехи на нуждаещи се деца от училището. След благотворителна акция на последователите на Лайънс движението в старата столица ще бъдат раздадени 2000 чифта безплатни очила на хора със зрителни проблеми от всички десет общини на Великотърновска област. Дарението е на обща стойност 60 хил. лв. То беше връчено миналата вечер в парк “Марно поле” на кметовете на общините.

От 1925 г. една от основните дейности на Лайънс движението в световен мащаб е борбата със слепотата. В тази връзка в сряда със средства на клуба беше поставена звукова сигнализация на светофара на кръстовището до Противопожарната служба във Велико Търново. С износоустойчива боя вече е подновена маркировката на пешеходната пътека до пазара, която на този етап е единствена в града, оцветена в червено и бяло. За тази своя акция членовете на движението са осигурили над 1200 лв. Днес представители на клуба ще открият табела, припомняща, че художественото осветление на Стамболовия мост е реализирано със съдействието на хуманитарната организация.

Членовете на Лайънс отбелязаха тържествено своята 10-годишнина с благотворителен бал на 20 септември. Събраните средства ще бъдат вложени в обновяването и на други възлови кръстовища в града.

23 доблестни мъже от старопрестолния град, Горна Оряховица и Лясковец, сред които има адвокати, бизнесмени, интелектуалци, военнослужещи, членуват в “Лайънс клуб – Велико Търново”. Те са възприели мотото на Лайънс движението “Ние служим”, а всички свои дела в името на обществото подчиняват на девиза “Доблест, вярност, постоянство”. Малцина знаят, че този надпис стои върху градския търновски герб от 1927 година.
Основният критерий за членство в нашия клуб е кандидатите да бъдат личности с добър морал и репутация в обществото, обяснява неговият президент адвокат Събин Събев. Той самият е част от сплотеното мъжко общество вече 4 г., но преди това често е подкрепял редовните благотворителни акции на лайънсите във Велико Търново. Убеден съм, че всеки човек трябва да помага на хората в нужда според възможностите си, а Лайънс движението е една добра възможност за това, признава юристът.

През годините клубът развива дейност в няколко направления. Основните програми на Лайънс са насочени към превенция и борба с очните заболявания, глухотата, диабета и наркоманията. Началото е поставено преди десет години с изработването на таблички и шила за брайлово писмо, а през пролетта клубът дари на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” компютър със специализиран софтуер за незрящи. През 2011 година мъжкият клуб организира първия по рода си в страната турнир по шах за хора с увредено зрение, в който премериха сили запалени почитатели на интелектуалната игра от В. Търново, Г. Оряховица, Лясковец и Дряново. Със свои средства членовете на движението редовно подпомагат деца и хора в неравностойно социално положение от региона. Те са правили дарения на спортисти с увреждания, закупували са озвучителна уредба, бели бастуни и др.

Една от последните придобивки за града е оборудването на сензорна стая за терапия на деца със специални образователни потребности. Около 3 хил. лв. са вложени в изграждане и оборудване на новата придобивка. Тя стана факт благодарение на обединените усилия на трите Лайънс клуба в града и Сдружението на родителите на деца с увреждания “Виктория 04”, припомни адвокат Събев. Помещението се намира в Дневния център за деца с увреждания в старата столица, разположен в сградата на СОУ “Г. С. Раковски”. Сензорният кът е обзаведен със светлинен душ с фибро влакна, светещи пулсиращи топки, водни бълбукащи кули със светлинни ефекти, мека мебел, тюлове и воали. В тази стая малчуганите и подрастващите имат възможност да развиват и усъвършенстват, с помощта на специалисти, сетивността и възприятията си. Това е място както за релакс, така и за възприемане и учене.

Около 100 хил. лв. струва обновяването на Арката на генералите във Велико Търново и поставянето на художествено осветление на Стамболовия мост. Идеята за облагородяването на тези две знакови места в старата столица отново е на членовете на Лайънс, които с обединени усилия са успели да съберат средствата. Част от тяхната дейност за запазване на българщината е поставянето на мемориални плочи с имената на царе, светии и патриарси на различни исторически обекти в града. Заслуга на мъжкия клуб е монтирането на плоча с имената на 17 български патриарси на подхода към Патриаршеския комплекс в крепостта “Царевец”. Върху паметния знак на български и английски са изписани имената на всички глави на Българската православна църква в периода от 1186 до 1394 г., когато център на Патриаршията е Търново. Пръв в списъка е патриарх Василий Първи, който бил най-дълго начело на църквата – в продължение на 46 г. от 1186 до 1232 г. Последен е св. Патриарх Евтимий, ръководил църковните дела в най-трудните за България години от 1375 до 1394 г.

През 2011 г. гранитната плоча беше осветена от Великотърновския митрополит Григорий. Събитието бе част от проявите, с които жителите на старата столица отбелязаха 826 г. от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава, припомни Събин Събев.

За изготвянето на списъка с имената са помогнали историкът проф. Пламен Павлов и специалисти от търновския музей. Превод на имената на английски са подготвили проф. Димитър Кенанов и доц. Гинка Пенакова.
Инициативата за поставянето на плочи с имената на царе, светии и патриарси е на Лайънс клуб “Велико Търново – Арбанаси”. Тя започна преди 7 г., когато пастпрезидент беше Даниел Панов. Като начало членовете на клуба поставиха малки табели с имената на царете и патриарсите на Царевец, а след това със знаци напомниха за 110-те избити търновски боляри и св. Иларион Мъгленски в двора на църквата “Св. ап. Петър и Павел”. През 2010 г. с кардиологичната болница в двора на същата църква беше поставен саркофаг-костница в памет на 110-те избити търновски боляри. През септември в очертанията на тронната зала на Царевец беше поставена паметна плоча с имената на българските царе от Второто българско царство, а средствата бяха предоставени от Българската строителна камара. През март 2011 г. в двора на храма “Свети 40 мъченици” от Лайънс поставиха плоча с имената на българските владетели от Средновековието.
 

Малко история
На 14 януари 2001 г. 18 мъже – интелектуалци, политици и бизнесмени от Велико Търново, се обединяват около идеята за създаването на първия в града Лайънс клуб.
Официалното чартиране на Лайънс клуб – В. Търново става на 21 септември 2003 г., в навечерието на 95-годишнината от обявяването на Независимостта на България, a клубът е приет в Международната асоциация на Лайънс клубовете на 21 април 2003 г.

За тези 10 г. през клуба са минали над 50 достойни мъже от В. Търново, Г. Оряховица, Лясковец, Павликени, сред които има депутати, областен управител, ректор, двама заместник-ректори, кмет, бизнесмени. Пръв президент става проф. Иван Харалампиев. На ротационен принцип постът са заемали Атанас Атанасов, инж. Стефан Костурков, Деян Стоянов, Иван Няголов, инж. Любомир Шербетов, издателят Димитър Николов, инж. Стоян Кулов, разказа още адвокат Събин Събев.

Коментари (0)

Вашият коментар :